"Offline емоции" и здравето

"Offline емоции" и здравето

Offline емоции“: чухте ли за това ново понятие? И ако не сте, вероятно ги познавате много добре. Да речем, че на работа сте се скарали с някой колега или клиент и изпитвали сте една от типичните за такава ситуация емоции, например гняв. След като сте се прибрали вкъщи сядате и си преигравате в ума цялата ситуация отново и отново… Кадрите във вашето въображение са много автентични, виждате лицето на колегата, мимиките му, реакциите на другите, мебели в кабинета... и изпитвате само ехо от емоционалното напрежение, макар, че физически вече не сте в ситуацията. Тогава вашият мозък започва да действа сякаш сте реално там, сякаш наистина изпитвате гняв, въпреки, че вие „само“ си преигравате ситуацията. Вие изпитвате емоцията „off-line.“ За вас може да не е съвсем реална, но за вашия мозък е! Ако биха ви направили анализ на кръвта, тя щеше да съдържа съответните хормони съпровождащи гнева или стреса, които могат да ви спасят в една наистина опасна ситуация, но иначе действат като отрова спрямо вашето физическо и психическо здраве.

Тук невробиологията потвърждава това, което знаем от психологията: трябва да можем да контролираме своите емоции, за да поддържаме себе си здрави. И един от спусъците не само на емоциите е въображението. Този мощен инструмент на психиката е способен да ни доведе както до стреса, така и до спокойствието или до щастието.

Да внимаваме какво си представяме! Нашият мозък се увлича от образите на въображението. За него няма разлика дали „само“ си представяме или физически присъстваме. И така болните създаващи си непрекъснато тъжните представи за своето бъдеще, задълбочават своето болно състояние. Онези, които хранят позитивните представи за здравето и хармонията, лекуват себе си, карайки своя мозък да управлява тялото по съвсем различен начин. Още не отдавна това беше леко „ненаучно“ вярване на нас, които сме убедени в силата и властта на ума над материята. Сега вече имаме и научни доказателства. Време е да започнем да се грижим за своето въображение.

Ако се чудите как, заповядайте на нашите обучения. За въображението ще разберете много интересни неща в курса за Мозъка и манипулациите и контрол над емоциите упражняваме в специални обучения по Емоционална интелигентност.

Антонин Винклер
управител на Едуко 


Запишете се за нашия електронен бюлетин, за да получавате всички нови статии и покани за предстоящи събития.

Сподели: