Информационни манипулации и себеизмами - 2 част

Информационни манипулации и себеизмами - 2 част

Както видяхме в първата част: Всички черпим информация от сходни по съдържание статии, видеа, разговори, дебати, всички четем едни и същи статистики… но често стигаме до заключения, които понякога са дори противоречиви. Манипулирани ли сме? Да, от другите и от себе си!  Ако разберем как работи нашият ум и неговият инструмент, мозъкът, можем да избегнем манипулацията.

Второ изкривяване, което искам да споделя с вас, може да звучи така: Знаете ли, че „ОКВЕВКЕ“ ви манипулира? Нека да обясним:

Онази част на нашия ум, която използва „животинския“ мозък, действа светкавично бързо, което е и предимство, и недостатък, защото няма никаква съзнателна корекция на решенията, идващи от него. Те даже могат „да са взети“ чак няколко секунди преди да сме ги осъзнали. Тази мозъчна част действа като „машина за скачане до изводите“, както казва известният Даниъл Голман, от чиито трудове черпим.

Бързите скокове до заключенията се случват, когато напр. смятаме, че Онова, Което Виждаме, Е Всичко, Което Има (т.е. ОКВЕВКЕ). Все още ли ви е абстрактно? Тогава: включвате телевизор и гледате трогателни кадри и коментари от избрани експерти за определен проблем или криза. Присъединявате се към критиците или привържениците и коментирате, възразявате или хвалите, отстоявате, спорите, даже се борите за онова нещо. И след известно време разбирате, под тежестта на други факти, че не сте били съвсем прави… но вече е късно. Бъдете сигурни, че много от тези, които ни заливат с „новини“, знаят за това.

Трябва да знаем, че животинският ни мозък е „дълбоко нечувствителен“ както към количеството, така и към качеството на информацията. Той обича да се увлича от единствената налична и я надценява и генерализира. Ако тя събуди силна емоция (страх, радост, гняв…), впечатлението става толкова силно, че „бързото заключение“, до което стигаме за хилядни от секундата (тоест без никакъв разумен анализ), се закрепва в нас и самочувствието ни за отстояването му вече станало непоклатимо.

Искаш ли да ти препратя още други статии, книги или видеоклипове? – Не благодаря, видях достатъчно, за да подпиша петицията!“… Достатъчно ли? ОКВЕВКЕ убива обективното познание. Стимулира субективността и едностранчивостта. Бихте ли купили апартамент, ако имахте само една оферта? Бихте ли уволнили/назначили човек на работа, ако знаехте една единствена история от живота му? Вероятно не. Но когато формираме своето мнение за Корона-кризата, становището си за даден политически скандал, за яденето на месо или просто за един човек или група хора - тогава колко добър анализ правим, колко източници използваме? С колко гледни точки се запознаваме в дълбочина? … Както сами манипулираме себе си,  така могат да манипулират и нас, защото това явление не е непознато нито на медиите, нито на властимащите.

Ако има време, а почти винаги има, струва си да отложим своето заключение, преценка, вердикт и да почнем да се информираме повече и по-задълбочено. Но главно - да включим другата част от ума, която използва неокортекса, и да мислим повече и по-сериозно, да разсъждаваме „обективно“. Какво означава това? Значи критерият да не бъде да оправдая „бързото ми заключение“, а да открия истината. „Бързото заключение“ засега ще разглеждам като „чуждо“ мнение в мен. Струва си да сме подозрителни не толкова към другите, а към своите собствени светкавични изводи. Успешно мислене!

Антонин Винклер
управител на Едуко


  Посети Курса за Манипулациите и свободата на мисленето!


Запишете се за нашия електронен бюлетин, за да получавате всички нови статии и покани за предстоящи събития.

Сподели: