Умението да имаме приятели

Умението да имаме приятели

Да имаме истински приятели, тоест хора на които можем да се доверим, както и те на нас, хора които ще ни помогнат когато имаме нужда, както и ние на тях, хора с които можем да споделяме своите лични мечти и проблеми… това е естествена човешка нужда. Даже, според много социологични проучвания, добрите взаимоотношения са много по-силна опора на личното щастие за болшинството хора, отколкото имуществото или парите.

Обаче как да имаме такива приятели? Въпрос на съдба ли е или можем да създаваме приятелства? Без да изключваме първото, ще търсим второто. Какво може да е първата стъпка: да постигна това, другите да ми отделят своето внимание.

Най-типичната грешка на човек страдащ от липсата на приятелство е това, че много интензивно и насила привлича вниманието на другите към себе си, очаквайки, че по този начин ще бъде заобичан или поне ще стане интересен за тях. Вместо това би трябвало да прави обратното: да обръща все повече внимание на другите, да се интересува искрено от техните мнения, радости и болки… Да съпреживява с тях техните успехи и провали.

Ако сте склони да се променяте, направете следното упражнение: по време на един месец ограничете своите словесни изяви до минимум и започнете „активно да слушате“! Задавайте въпроси, насърчавайте другите да говорят, реагирайте на казаното, карайте ги да споделят какво мислят, да описват своите чувства. Станете автентичен, внимателен слушател! Скоро ще се превърнете в обичан и търсен човек, с когото е много приятно да се общува… защото ще сте различна, рядко срещана в днешния свят личност: човек, който проявява интерес и слуша. И то в света, където най-типичната снимка е „селфи“ (тоест: Аз пред едикакво си), в света, където най-често използваната дума в речника е „Аз“, директно или като неизречен подлог. Колкото по-малко ще я употребявате, толкова повече приятели ще имате. Колкото повече внимание ще обръщате на „аз-овете“ на другите, толкова повече внимание ще отделят на вас.

Това е старата тайна, която малко знаят. Това е част от т.нар. емпатия, прекрасното умение да осъзнаваме какво преживяват другите и да реагираме по адекватен начин. Ако желаете да научите повече за нея, заповядайте на нашите курсове по „Емоционална интелигентност“ и „Ненасилствена комуникация“.

Антонин Винклер
управител на Едуко


Запишете се за нашия електронен бюлетин, за да получавате всички нови статии и покани за предстоящи събития.

Сподели: