Как да изразим благодарност?

Как да изразим благодарност?

Може да ви изглежда като излишна тема за обсъждане, но, повярвайте ми - поне две трети от похвалите и благодарностите са изразени така, че по-скоро приличат на лека или тежка манипулация. Като цяло сме свикнали, че критиката е вид наказание и благодарността е вид възнаграждение – и двете с цел да накарат някой човек да действа или да се държи по определен начин, без да знае за това (т.е. манипулация). Позволете ми един личен въпрос: имате ли една единствена добра връзка с човек, която да е изградена върху наказания и възнаграждения? – Като се замисля… май не съществува такава.

Затова изглежда по-добре да променим парадигмата: Да не искаме с Благодарности „да се изплатим“, да възнаградим някого… (такива похвали са често афектирани, преувеличени и карат хваления да се чувства малко неловко). Вместо това да разберем благодарността като съобщение за това колко другият човек е обогатил нашия живот или е допринесъл за нашата безопасност, щастие, радост и т.н. Внимателните читатели забелязват, че разликата е в това, че в първия модел ние говорим за другия човек и му придаваме качества (прекрасен, галантен, внимателен, … или як и готин – всеки според резервоара на своя речников запас) – това са най-често генерализации, които не са много верни и при интелигентните хора събуждат подозрението, че се подмазваме. Докато при другия говорим за нас самите, за това как делото на другия е помогнало на нас. Нека видим на практика:

"Нормален вариант"
„Мили читатели, вие сте невероятни клиенти, с невиждана редовност четете нашия бюлетин и ни пишете абсолютно прекрасна обратна връзка. Да не говоря за това колко често идвате при нас на обученията. Вие сте просто супер хора, мнооого ви благодаря!“

"По-добър вариант":
„Мили читатели, споделям с вас нашата радост от факта, че не само редовно четете нашия бюлетин, а също така ни давате ценна обратна връзка. Да не говоря за удовлетворението от възможността да ви помагаме да подобрявате своето общуване и публично говорене - благодарим много за това, че придавате смисъл на нашата работа.“

* * * * * 

Ако желаете да упражнявате добра и ефективна комуникация - изберете си от нашите обучения като напр. "Ненасилствена комуникация" или "Асертивна комуникация."

Сподели: