"Смарт-човек"

"Смарт-човек"

Чухте ли за „втората индустриална революция“? Не, не искам да ви натоварвам с история. Ние живеем в нея, даже я създаваме със своето поведение. Първата индустриална революция ни е освободила от робския физически труд и първите машини са ни дарили повече време за радостите на живота. Втората, със своите изчислителни машини, софистицирани уреди с все по-изумителен капацитет, скорост и практичност, ни „освобождава“ предимно от душевните дейности: използваме елката вместо да броим; фотоапарата вместо да помним; диктофона вместо да си записваме и т.н.

Освен полезността в много ситуации, тази революция има една опасна последица: нашите собствени способности отслабват или направо закърняват. В тази среда се издигат като забележителни личности онези, които не са позволили това да им се случи. Каквито и да бъдат технологиите, които ще завладяват света, винаги ще бъде полезно, ако не жизненоважно, да мислим креативно с главата си, да помним от каквото имаме нужда, да визуализираме в ума си своите планове, да водим конструктивен дебат и много други неща.
Да се усъвършенстваме не е само наше право, а и необходимост. Успешните хора не заместват най-ценното, тоест своите собствени способности, с уреди.
Пожелаваме Ви много успехи в работата над себе си и както винаги сме готови да съдействаме.

 Антонин Винклер
управител на Едуко 


Запишете се за нашия електронен бюлетин, за да получавате всички нови статии и покани за предстоящи събития.

Сподели: