Формулирайте своите принципи

Формулирайте своите принципи

Нерешителни ли сте? Изпитвате ли мъка при взимането на решение? Съмнявате ли се във взетите от вас решения? Това може да се дължи на простия факт, че не сте си формулирали своите принципи. Ако седите часове или дни над възможностите и не можете да решите коя е правилната, и какво да изберете, вероятно:

а) Не сте опознали добре възможностите и ви се струват еднакво добри, което никога не е в сила. Или ги познавате добре, но:

б) не сте си изяснили своите критерии за избор.

Критериите, това са вашите принципи. Било то житейски или професионални, общи или за специален случай. Ако си блъскате прекалено дълго главата коя книга да четете, къде да живеете, какво да работите или какво да ядете… седнете с химикал и напишете: „моите критерии за избор:...“ Накарайте се да формулирате своите Принципи. И след това преценете още веднъж възможностите. Ще имате ориентир.

Какво ще правите през празничните почивни дни? Дали това към което ще ви призовават най-умолителните гласове на вашите приятели? Или онова, което сте решили въз основа на своите принципи? Какво ще ядете утре? Това, което е на промоция, или онова, което сте планирали въз основа на своите критерии за здраве?

Откъде идват принципите? От вашата ценностна система. Ако в нея на едно от първите места стои позитивно отношение и смисъла на това, което правите, ще останете на по-лошо платено място с осъзнато удовлетворение и без вечните съмнения, защото сте в хубав екип и вършите видимо смислена дейност. Ако сред върховните ви ценности има кариерно развитие или актуално голяма необходимост от повече финанси, ще напуснете, без угризения и без по-нататъшни съмнения.

Но най-напред трябва да сте наясно със своите критерии. Те са ориентир, че се движите правилно по своя път, а не по пътищата на другите. Следвайте простата последователност: моите ЦЕННОСТИ – моите ПРИНЦИПИ – моите РЕШЕНИЯ. Животът не е математика, но някои формули важат!

Антонин Винклер
управител на Едуко 


Запишете се за нашия електронен бюлетин, за да получавате всички нови статии и покани за предстоящи събития.

Сподели: