Два вида самочувствие

Два вида самочувствие

Самочувствието или самоувереността е прекрасно качество, защото ни дава опора за решителност в трудни моменти, поддържа живи нашите мотивации когато претърпяваме неуспех, задържа ни „над водата“, опазва ни спокойни когато сме критикувани и т.н. В какво се заключва тази важна вътрешна опора?

Често срещаме две крайности: хора с недостатъчна или критично малка самоувереност от една страна и хора с необятно голямо самочувствие, било то оправдано с постигнатите резултати или не. Златната среда би могла да се нарече истинско, реалистично, здраво и здравословно самочувствие.

НЕЗДРАВОСЛОВНО САМОЧУВСТВИЕ

То е неосъзната прожекция на нашия „идеален аз“, с който заместваме истинския аз. В идеалния образ за себе си, ние сме мъдри, знаещи, можещи, … Но само виртуално. Колкото по-слаб е истинският аз, толкова по-ярки, по-шумни и по-изразителни са проявите на неговото „самочувствие“, което е „само чувство“, нищо повече.
Не познавате ли тази тенденция? Отидете да попълните произволен тест, напр. от личностен тип. Ще ви изкушава да попълвате за себе си отговорите изразяващи вашия идеален образ (както искате да ви вижда светът, какво искате да бъдете). Само себеосъзнатите хора отговарят по истинските си характеристики. Защото това е първата стъпка към подобрение.

ЗДРАВОСЛОВНО САМОЧУВСТВИЕ

То се изгражда предимно върху много добро себепознание, което включва яснота за нашите качества и слабости. Следователно кой би могъл да ни разколебае посочвайки някой наш недостатък, щом ние знаем за него, работим над негово отстраняване и го взимаме предвид в живота си? Защо да се нуждаем от повторно насърчаване и похвали от другите, щом познаваме своите сили, качества, добродетели и способности и сме ги взели предвид планирайки това, към което се стремим?

За подобрението на самочувствието:
* Наричайте своите неуспехи „опит“, или „обогатяващ опит“, защото те са точно това. Всяка грешка е опит, а не трагедия. Образователната ни система ни е учила да избягваме грешки, с което загубихме смелостта и креативността. Няма успех без началните грешки.
* Мислете по-често за своите успехи от всякакъв вид, даже и за най-малките: „станах на време“, „осмелих се да се обадя…“, „изядох с едно парче по-малко…“ Повтаряйте ги и ги разширявайте. Това са тухлите в колоната на самочувствието.
* Довършвайте своите задачи и работи, не ги оставяйте разработени дълго време; не си поставяйте все нови и нови цели, ако не сте осъществили старите. Една успешно отметната задача носи повече самочувствие, отколкото десет разработени.
* Научете се, от името на своите цели и мечти, да казвате „не“, включително на себе си. Ако откликнете на всяко предложение (вътрешно или външно), това ви отклонява, спира, изпрепятства, хаби вашата енергия…, която след това липсва за постигането на успехи, без които няма и самоувереност.

За повече съвети заповядайте на нашите практически курсове.


Антонин Винклер
Директор на Едуко


Запишете се за нашия електронен бюлетин, за да получавате всички нови статии и покани за предстоящи събития.

Сподели: