Да дадеш своя глас

Да дадеш своя глас

Живеем в „предизборно време“ – от гледна точка на комуникационните умения това е един тренинг на живо по реторика, влияние, манипулация… цял фестивал на жестове, думи и фрази. Една от тях гласи, че сме „гласоподаватели.“ Само фраза ли е това, само техническо наименование?
Дайте ни своя глас!“ Разбираме ли истинския смисъл на този призив? Чрез гласа съобщаваме на света нашите мисли, желания, решения… Да си лишен от този инструмент се смята за едно от най-злополучните увреждания.

От време на време човекът с най-добрите намерения дава своя глас (а не бюлетина!) на друг човек или хора, които през следващите няколко години ще „говорят“ с него. Тоест нашият глас ще бъде онзи, който ще се чува от устата на други хора, с който те ще обявяват своите идеи, претенции или протести. И нашият глас ще изрича определени думи, защитаващи определени дела… които бихме казали, направили или не бихме казали и не бихме направили по своя воля.

Отвъд всякакво политическо пристрастие бих искал да предложа идея за размисъл. Да размишляваме дълбоко, критично и дълго над това дали и на кого „да дадем своя глас“. Често го даваме на хора, на които не бихме дали нито една двайсетачка от портмонето си. Колко ценим своя глас?
Пожелавам ви успешно разсъждение и осъзнат избор!


Антонин Винклер
управител на Едуко


Запишете се за нашия електронен бюлетин, за да получавате всички нови статии и покани за предстоящи събития.

Сподели: