Внимание: „маймунски ум“!

Внимание: „маймунски ум“!

Знаехте ли, че средната продължителност на човешкото внимание (открито в проучване от 2015 г.) преди да прескочи към нещо по-любопитно, е 8 секунди? Времетраенето на активното внимание е паднало от 12 сек. през 2010 г. и то вследствие на множество фактори, след които се откроява интензивната употреба на интерактивни екрани примамващи със своето, често много повърхностно, разнообразие.

Нашето внимание е като обектив на фотоапарата. Това, което не е в полезрението на обектива, сякаш не съществува, поне за нас. Ключовият въпрос е: кой или какво движи вътрешния ни обектив? Когато това са „импулсите“ на любопитния ни ум управляван от желанията, тогава вниманието ни е в плен на повърхностността: заглавия, картинки, кратки изречения… минаващи хора, кратък спомен за вчерашното парти, веднага прекъснат от притеснението относно утрешното пътуване, внезапно прекратено от зрителното възприятие на интересния минаващ покрай нас човек… и т.н.

Този ефект се нарича също „маймунски ум“, заради въображаемата маймуна, която – привлечена от хубав банан го оставя забелязвайки друг, по-хубав, който захвърля заради още по-хубавия на съседния клон… толкова дълго, докато не умре от глад.

Единственият начин да избегнем този капан е, да станем господари на своя психически обектив и с помощта на волята си да го задържаме там, където интелигентно сме преценили докато не извлечем всичко ценно от обекта и докато съзнателно не разрешим на обектива да се премести.

Не е свободен онзи, който не е господар на себе си. “

Епиктет

Струва ли ви се трудно постижимо? Заповядайте на нашия курс по правилна концентрация и правилно внимание, заедно ще ни върви по-лесно!

Антонин Винклер
управител на Едуко 


Запишете се за нашия електронен бюлетин, за да получавате всички нови статии и покани за предстоящи събития.

Сподели: