Комуникацията като призвание

Комуникацията като призвание

Преследвайки успех в живота често чуваме и четем: „Главно не бъди посредствен!“ Иначе няма да успееш. „Бъди уникален и изключителен!“ Тогава ще те търсят, ще се наложиш, ще преуспееш.

Резултатите показват следното: търсейки „уникалността“, поразително голям процент от хората попиват неосъзнато и обявяват гордо като „свои цели“ това, което вече имат като свои цели 90% от обществото или поне от връстниците им. И неминуемо стават „посредствени“, което са искали да избегнат.

Къде се крие грешката? Изтърканата фраза, че „всеки човек е неповторим индивид“ е едновременно и дълбока истина. Как така безброй индивиди търсейки „уникалност“ се превръщат в трудно различима маса?

Най-малко защото почти винаги тръгват да търсят навън: да се реализирам в най-изгодното, в най-печелившото, в най-търсеното или най-престижното…? И така стават незабавно конюнктивни образи на колективните желания. Трябва да се търси вътре. Трябва да се опознаят и отключат заложбите и потенциалите. Към най-силните винаги има влечение… още от детството.

Рецептата е известна отдавна: всеки човек да открие своето призвание и да се осмели да го реализира, без оглед на модата. „Късметлиите“ ще го превърнат в своя професия, останалите могат да го развиват като хоби (съпътстващо една поносима, доходоносна работа).

Без оглед какво е вашето призвание, всички сме призвани да общуваме. И общувайки да комуникираме. И ако все още не сте сигурни коя да бъде вашата професия, към какво ви тласкат вашите скрити потенциали, едно е ясно: така или иначе, ще трябва да комуникирате.

Ако се чудите дали да накупите четки и бои, камера, френски речници, печатни машини или лаптоп с проектор…, не се притеснявайте. Една инвестиция винаги ще ви послужи: тази в добра човешка комуникация, в умението да представите себе си, в умението да решавате спорове, в способността да сключите сделка или споразумение, в умението да изразите правилно своите нужди. И междувременно ще откривате своите събуждащи се заложби… (може би някои ще открият, че това е самата Комуникация).


Успех!

Антонин Винклер


Запишете се за нашия електронен бюлетин, за да получавате всички нови статии и покани за предстоящи събития.

Сподели: